Welkom op Geert en Beert's Online Campus: dé webstek voor studenten, stripliefhebbers en andere mensen met gevoel voor humor. De Online Campus biedt een wekelijkse Geert en Beert strip, een weblog, Geert en Beert e-cards, interviews, lifestyle, cartoons and many more! --------------------  Geert en Beert zijn de creaties van grafisch entertainer Ruben Libgott, tevens de maker van de stripserie ERRO, die in de daklozenkrant Straatnieuws wordt gepubliceerd! --------------------  Geert en Beert worden wekelijks gepubliceerd in Cursor, de Universiteitskrant van de Technische Universiteit Eindhoven!
Menu:

HOME

NIEUWS

STRIPS

E-CARDS

OVER GEERT & BEERT

BRIEFKAARTEN 

GASTENBOEK

BANNERS/LINK ICONS

CONTACT

 

          Partners:            

Cursor, Technische Universiteit Eindhoven

ERRO Homeless-Page, by Ruben Libgott

 

Geert en Beert, the making of....

Geert & Beert, twee studenten die het leven aan de universiteit nemen zoals het komt. Of niet komt, want Geert & Beert zijn niet bepaald de meest populaire jongens. Geert & Beert kampen met grote academische problemen: studiefinanciering, tentamens, het zelfstandig op kamers wonen, saaie colleges en de eeuwige zoektocht naar een “chick”. Waar Beert studeert vanwege de kennis die hij kan opdoen voor later, studeert Geert vanwege het studentikoze studentenleven. 

Maar hoe is dit studentikoze duo ontstaan?


Op een dag (December 2001) kwamen de namen Geert & Beert spontaan in Ruben Libgott's hoofd op. Over hen ga ik een strip maken!", dacht hij en rende naar zijn tekentafel om te schetsen. Binnen enkele seconden stonden er 2 nerds op het papier. Ruben had alleen nog een aantal deadlines liggen, om nieuwe afleveringen van zijn strips ERRO (voor Straatnieuws) en Potlood Ventje (voor het blad Extra ZienderOgenKunst - Malmberg) te maken. Geert & Beert moesten nog maar even wachten...

 

 

 


Maar mede dankzij Yiu Man Kan (student Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven) werden Geert & Beert al snel weer uit de la gehaald. Deze student had namelijk een ERRO-strip geplaatst bij een artikel over Straatnieuws in het blad Markt Visie (een blad voor studenten die geïnteresseerd zijn in marketing). Op 27 Mei 2002 vroeg hij aan Ruben of hij ook een strip wilde maken voor de universiteitskrant van de TU Eindhoven, Cursor. "Eureka! Daar ga ik Geert & Beert voor gebruiken", dacht Ruben. Hij begon weer enthousiast te tekenen. Al snel stond Beert op papier, als een echte nerd. Maar Geert, dat was een probleem. Hoe moet hij eruit zien? Als een kale student, zoals hij hem oorspronkelijk had getekend, als een slonzige student, of als een relaxte kinky student. Een groot dilemma...

Ruben ging weer verder met schetsen, maar er moest wel een keuze worden gemaakt over Geert. Moest hij kaal of kinky?

Gelukkig kwam er snel duidelijkheid over de identiteit van Geert & Beert. Geert werd een slome goedzak, die net iets té vaak naar de Kinky-kapper is gegaan. Beert werd daarentegen een kleine betweterige nerd met een grote bril.

Helaas zijn Geert & Beert niet bepaald frisse figuren. Altijd vergezeld door vliegjes, verspreiden ze hun stinkende aroma’s door de collegezaal, waarmee het opbouwen van een netwerk -ondanks hun verwoede pogingen- niet tot successen leidt, laat staan het vinden van een vriendin.


De eerste Geert & Beert strip, gemaakt op 30 Mei 2002:

Geert & Beert verschijnen wekelijks in CURSOR, de universiteitskrant van de Technische Universiteit Eindhoven.


Hoe maakt Ruben Libgott Geert & Beert?

Wanneer Ruben een strip maakt, gaat hij als volgt te werk: Eerst verzint hij de grap en bedenkt hij in hoeveel plaatjes de grap het beste tot zijn recht komt. Dan pakt hij Xerox Premier TFC papier (160 grams) en tekent met een Pentel GraphGear 500 HB vulpotlood (0.5) en een geodriehoek de kaders. Dan begint hij met het schetsen van de strip. Als Ruben tevreden is gaat hij hem inkten met een Rotring technische tekenpen (afwisselend in de diktes 0.35, 0.5 & 0.7) en kleurt sommige vlakken in met een zwarte Staedtler Permanent Marker. Als de strip af is gumt hij de potloodlijnen uit met een Koh-I-Noor Hardtmut gum (300/20). Kleine foutjes corrigeert hij met Talens witte Gouache plakkaatverf (100) en een witte Pentel Hybrid-roller (k 108). Daarna scant Ruben de strip in met een AGFA SNAPSCAN E50 en bewerkt hem in Photoshop 6.0 . Ruben Libgott, auteur van Geert & Beert

In onderstaande (autobiografische) strip laat hij het nog eens precies zien:

Klik hier om een interview te lezen met Ruben Libgott, dat is geschreven door 8Weekly hoofdredactrice Els Bertens.

In Sp!ts, de tweede krant van Nederland, verscheen op 10 November 2003 een paginagroot interview door journaliste Grieteke Meerman met Ruben Libgott. Klik hier om het interview te lezen.

Ter gelegenheid van de eerste expositie van het werk van Ruben Libgott tijdens het Eindhovense Viri Festival verscheen in Cursor (de universiteitskrant van de TU Eindhoven) een interview met hem door Ester Hekkenberg. Klik hier om het interview te lezen.  

Ruben heeft voor Straatnieuws prominente (strip)tekenaars mogen interviewen. Klik hier om de interviews, met o.a. Dick "Nijntje" Bruna, Peter "Sigmund" de Wit, Jean-Marc "Fokke & Sukke" van Tol en Marnix "Haagse Harry" Rueb, te lezen.

Meer informatie over Ruben Libgott en strips vind je op de ERRO Homeless-Page. Deze is te bezoeken door op onderstaande link te klikken:

Verstuur échte Geert & Beert-kaarten via:

 

 

© Ruben Libgott 2002-2007

Alle afbeeldingen en teksten op deze site zijn eigendom van Ruben Libgott. Zonder expliciete toestemming mag dus niets worden gekopieerd of elders gebruikt of afgebeeld worden.