Interview door Simone Stevens met Ruben Libgott in de 

Gooi- en Eemlander

(14 mei 2005)

'Erro tussen de boeken'

http://www.gooieneemlander.nl/Pagina/0,7098,13-1-2039--2695071-1489--,00.html

Twintig jaar is hij slechts, maar hij maakt al weer een paar jaar strips voor daklozenkrant Straatnieuws en voor de universiteitskrant van de Technische Universiteit Eindhoven. De student bestuurskunde exposeert deze zomer bovendien in de Centrale Bibliotheek in Hilversum. 
Het tekenen zat er kennelijk al jong in, want Libgott was ,,anderhalf of zo" toen hij het behang in zijn slaapkamer gebruikte als schetsblok. ,,Dat was een portret van Bert en Ernie", zegt de student met een glimlach. ,,Ik heb het overigens van horen zeggen, maar het moet ergens nog op het oude behang achter een kast te zien zijn." Later ging hij met zijn broer mee naar de stripdagen in Breda en raakte hij steeds meer geïnteresseerd in het beeldverhaal en de makers ervan.
De kleine Ruben was altijd en overal aan het tekenen en via een Teleac-cursus striptekenen leerde hij uiteindelijk - hij was toen acht, negen jaar - de basisbeginselen van het striptekenen. ,,Daar heb ik veel van geleerd: gezichtsuitdrukkingen, de verhaallijn en hoe je gebruik kunt maken van verschillende camerastandpunten."
In de kantlijnen van schoolschriftjes vervolmaakte hij zijn koddige figuurtjes met grappige tekstjes. Werkstukken werden er eveneens scheutig mee gelardeerd. ,,Als er maar papier en een pennetje lag, dan begon het vanzelf."
Ook als student in de collegebanken van Leiden kan hij het nog steeds niet laten. ,,Ik zit wel te luisteren, maar ben ondertussen blind aan het tekenen." Het heeft zijn prestaties in zijn eerste studiejaar overigens niet negatief beïnvloed. Hij is 'door' naar het tweede jaar, al was het een ,,druk programma". Veel leren en opdrachten maken en daarbij elke week èn elke maand een deadline.
Zijn doorbraak als striptekenaar komt voort uit de periode dat hij als vijftienjarige zes weken in het ziekenhuis lag. ,,Ik had eerder wat grappen bedacht over een zwerver en ik besloot toen om daar een strip van te gaan maken."
In rap tempo kwamen daar meer en meer tekeningen bij en toen Libgott het ziekenhuis uit was benaderde hij diverse daklozenkranten. Straatnieuws in Utrecht stuurde per omgaande een fax terug met de uitnodiging langs te komen. Binnen enkele maanden had Libgott met zwerver Erro zijn vaste plekje in de daklozenkrant.
,,Erro betekent 'ik zwerf' in het Latijn. Erro is een vrolijke zwerver, een beetje Swiebertje-type. Een gezellig figuur in de stad, iemand die nooit zou stelen, snuiven of spuiten."
Het maken van een strookje met tekeningetjes kost hem gemiddeld tweeënhalf uur, inclusief het bewerken met de computer. De kleurenversie voor de studentenkrant ('Geert en Beert') neemt drie uur in beslag.
Wat heeft Libgott met striptekenen? ,,In strips kun je veel verhalen vertellen en je bent snel je ei kwijt." Dat lijkt gemakkelijker dan het is. ,,Het bedenken is eigenlijk het grootste probleem. Je moet elke keer maar weer een grap hebben, het tekenen lukt altijd wel. Soms heb je een stortvloed aan ideeën en soms komt er gewoon helemaal niks." Voor noodgevallen heeft hij een lijstje met reserveonderwerpen, maar naarmate de deadline vordert ontspruit er toch altijd weer de benodigde inspiratie uit Libgotts creatieve brein.
,,Het maken van een strip is minder leuk, soms zelfs saai. Je bent daar ook een tijd mee bezig. Het leukste is toch als de krant op vrijdag uitkomt en ik mijn strip erin zie staan. En de reacties erop natuurlijk, ingezonden brieven van mensen die boos zijn of het juist heel leuk vinden. Dat betekent dat je in elk geval wordt gelezen."
Libgott noemt zichzelf 'grafisch entertainer'. ,,Grafisch betekent tekenen en entertainen voor het vermaak. Ik vind dat leuker klinken dan striptekenaar." Serieuze ambities om er zijn beroep van te maken heeft hij niet. ,,Het zal altijd een leuke hobby blijven, misschien een leuke bijbaan. De deadlines zijn zwaar en het biedt niet echt een zeker bestaan." Al zal hij zeker geen nee zeggen wanneer een uitgever hem belt om een album te maken. Of een dagelijkse strip in een 'echte' krant - stiekem Libgotts grote droom.
,,Maar ik wil ook iets in de richting van mijn studie doen, iets zelf opzetten, een bedrijf of zo, dat lijkt me leuk. Iets zelf te maken en daar zelf controle over te hebben."

Ruben Libgotts tentoonstelling 'Erro tussen de boeken' is tot en met 20 augustus te zien in de Centrale Bibliotheek aan de 's-Gravelandseweg 55 in Hilversum. Open ma t/m vrij 13-20u en za van 11-16u.

Simone Stevens
donderdag 14 juli 2005

 

Klik hier om terug te keren naar de interview sectie!